Rss Feed

Legfrissebb Hírek

- A miniszterelnök kijelentette, hogy megszünteti a “megtévesztésre épülő oktatást”.  ”Rossz szokások rögzültek Magyarországon. A fiatalok közepes tanulmányi eredménnyel is elmentek gimnáziumba, majd egyetemre.”  ”Ha végig tudjuk vinni az oktatási rendszer átalakítását, akkor egyre magasabb szintű tudással rendelkező munkavállalók dolgoznak majd Magyarországon, ebből adódóan nőni fog a bérük is”   Szerinte magunk mögött kell hagyni “a megtévesztésre épülő oktatási rendszert”, a gyerekekkel pedig egyenesen kell beszélni és meg kell nekik mondani, hogy merre induljanak. “Az a cél, hogy az út végén mindenki a saját képességének megfelelő szakképesítést kapjon.”                     Tehát, emelkedni fog a követelményrendszer és a leadott anyag szinvonala is!!! Ezért fontos, hogy ismét mindenki folyamatosan tanuljon! Ne csak a vizsgák, zh.-k és dolgozatok előtt. Fontos lesz tudni az anyagot és nem csak jegyet szerezni belőle, mert különben nem lesz állás, de lehet, hogy az oktatási rendszerből is kiesik az illető. Orbán Viktor azt tanácsolja, aki nem akar SOKAT tanulni, az inkább szakmát tanuljon és ne próbálkozzon a felsőoktatással. IGAZA VAN.

-,,Klinghammer István felsőoktatási államtitkár a ponthatáremelésről úgy nyilatkozott: “jobb, ha becsülettel megmondjuk az érettségi előtt álló gyerekeknek, hogy kapják össze magukat, mert a közepes tudás nem egyetemre való”. Azok, akiknek az “egyetemhez bizonytalan a tudásuk, de szorgalmasak és szeretnének továbbtanulni”, a legújabb kormányzati tervek alapján úgynevezett közösségi főiskolákra jelentkezhetnének. Ezek az intézmények elsősorban felsőoktatási szakképzéseket indíthatnának, a minimumponthatárt azonban ezeken a szakokon is növelni fogják.

-2014-től már csak informatikából, latinból és idegen nyelvből lehet előrehozott érettségit tenni. Aki az érettségin megbukik, csak a következő tavasszal ismételhet. Tehát normál érettségin egy teljes évet veszít, ezért érdemes rendesen tanulni és nem kockáztatni. Esetleg IDŐBEN segítséget kérni!

- A vezető egyetemeken – ELTE, Műegyetem, Corvinus,  stb. –  jelentősen emelték az oktatás színvonalát. Ez azért szükséges, mert így kaphatnak EU-s támogatást. Tehát magasabb szintű lesz az elsajátítandó anyag is! Ezért, aki itt tanul, vagy ide szeretne felvételizni, annak a szokásostól eltérően tanulnia is kell!

- Az orvosin is lesz matematika. Így aki ezt választja, annak érdemes matekot is tanulni, mert a felmérőn könnyen kieshet.

-Az egyetemeken és a főiskolákon az elsősöknek felmérő dolgozat lesz az év elején. Aki ezen nem felel meg, az kiesik. Tehát érdemes úgy tanulni, hogy az tartós tudást eredményezzen.

- Aki egyetemen, vagy főiskolán, államilag finanszírozott szakon végez, annak Magyarországon kell dolgoznia, a következő 20 éven belül , különben vissza kell fizetnie az oktatás költségeit. Így ezt elkerülendő többen mennek fizetősre. Azonban nem mindegy hány évig kell fizetni a borsos tandíjakat. Tehát jól kell tanulni, mert egy bukás súlyos százezrekbe kerülhet a családnak. Ehhez pedig nem árt időben a magántanári segítség, mert nagyon megéri!

- A tanulmányi szerződés 2. c. pontja a képzési költség 50 százalékának visszafizetésére kötelezi azokat a diákokat is, akik a képzést abbahagyják, illetve meghatározott időn belül nem szereznek diplomát. Tehát aki beiratkozott, annak nem megoldás, hogy “ha nem megy, abbahagyom”, ezért ha bejutottál, tanulni kell!

- A kormány egyik célja az oktatás színvonalának emelése. Ezért állami kézbe veszi az általános és középiskolákat, így egységesítve a követelményrendszert. Tehát, ha valaki előrébb szeretne jutni, többet kell tudni és ehhez tanulni kell.  Már nem lesz elég a papír és nem is lesz könnyen megszerezhető. Így érdemes időben jelentkezni matematika, vagy fizika korrepetálásra, mert a magántanároknál hamar telt ház lesz!

-Az egyetemeken és főiskolákon a legjobb 15%-ot a költségtérítésesről átteszik az államilag támogatottra és fordítva. Ez valóban így van és sok helyen még kérvényezni sem kell. Most került át költségmentesre két tanítványom. Nekik igazán megérte matematika korrepetálásra járni. Így félévente 190000 Ft-ot spórolnak meg!

- A kormány úgy döntött, akit egyszer az államilag támogatottból áttesznek a költségtérítésesre, az többé nem kerülhet vissza, bármilyen jól is tanul. A másik újdonság, hogy 2,5-es eredmény alatt mindenki átkerül költségtérítésesre.

-Az általános iskolai tanári szak négyéves lesz, majd egy év gyakorlat , a középiskolai tanári szakon diplomázók pedig öt évet töltenének az egyetemen és ez is egy éves gyakorlattal zárul. A végzés után két évig gyakornoknak számít és többször bemennek az órájára és ellenőrzik szakmai tudását is. Tehát komolyabb lesz a képzés és így az oktatás is visszaállhat a 15 évvel ezelőtti, nemzetközileg is elismert színvonalra.

- Ezentúl bizonyos szakokon – jogász, közgazdász – nem indul államilag finanszírozott oktatás.

- Érdemes a természettudományos szakok felé fordulni, főként a matematika és fizika felé, mert a kormány rájött, hogy valódi termelés nélkül, csupán belső kereskedelemből nem lehet fenntartani az országot. Tehát kiemelten kezeli a természettudományos oktatást és ezen belül a mérnök képzést.

- Ez ugyan nem új, de sokan nem tudják, hogy a diploma mellé egy tájékoztatót is kap mindenki, ami a tanulmányai során az egyes tárgyakból elért zárójegyeit tartalmazza. Így a leendő munkáltató el tudja dönteni, hogy a számára fontos tárgyakból eléggé felkészült lehet-e a pályázó,  illetve  folyamatosan jó teljesítményt tud-e nyújtani. Tehát nem elég egy szerencsés államvizsgával és jó diplomamunkával végezni, mert lehet, hogy önmagában kevés lesz az állásinterjúnál!

- A kormány csökkenteni akarja a felsőoktatásra költött pénzt. Ez előbb-utóbb kevesebb felsőoktatási intézményt jelent. Az egyetemek és főiskolák számának csökkentése a felvehető emberek számának csökkenésével jár. Ez viszont a megmaradt helyekre magasabb pontszámot jelent. Tehát ahhoz, hogy valaki bekerüljön többet kell tudni. Ekkor viszont emelhető a főiskolán, ill. egyetemen oktatott anyag szintje, tehát jobb szakemberek végeznek. DE! Ehhez ismét jobban kell tanulni! Tehát időben kell matematika, ill. fizika korrepetálásra jelentkezni, mert ha lemaradsz, már nagyon nehéz behozni. :)

- Demján Sándor szerint a tehetségeseket kell a felsőoktatásba engedni, szemben azokkal a “szerencsétlenekkel”, akikkel “elhitetik, hogy alkalmasak lesznek”.  Persze a tehetségesnek is kell a matematika korrepetálás a mai tanárok szakmai felkészültsége miatt.